divider02.gif

 

Hetente egyszer a szemet kitörölni kamillás vattával, mert a növekvő szőr irritálja a szemet és könnyen szemgyulladást okozhat. A szem körül a szőrt ne vágjuk le!
A végbélnyílás és a nemi szerv körül a szőrt le kell nyírni, ha mégis beleragad az ürülék, akkor sűrgősen samponos vízzel le kell áztatni, nehogy elzárja a végbélnyílást.
A kanoknak a hasáról a mellkasig le lehet vágni a szőrt, hogy ne pisilje le.
Fürdetés havonta egyszer nercolajos samponnal.
Kéthavonta ajánlatos a külső élősködők elleni samponnal is megfürdetni.
Szárítani nem erősen, hogy ne törjön meg a szőr. Korpásodás ellen nagyon jó a grépfruit olaj.

Első lépés a szemek tisztítása (kis vattapamacsra öntsünk egy kis szemtisztító folyadékot és töröljük át óvatosan a szemet kívülről befelé haladva. mindegyik szemhez másik vattapamacsot használjunk!), majd jöhet a szörzet kifésülése. Mielőtt elkezdenénk a fésülést, vízzel töltött permetezővel nedvesítsük át (csak egy kicsit!) a kutyus szőrét. Először kefével keféljük át a kutya szőrzetét a következő sorrendben: kezdjük a pofánál,majd a szemektől a fül felé haladva, a fülek mögött és a nyakon, ezután következik a hát, a lábak, a mellkas, a has és a hajlatok. Időnként meg kell emelni a szőrt, hogy alul is kilehessen bontani a csomókat. Ha a kutya mindeneggyes porcikája át lett kefélve, ismételjük meg ugyanígy a fésüvel, így a makacsabb csomókat is kilehet bontani. Az első időkben ez a procedúra nem fog tetszeni a kutyusnak, de muszáj végigcsinálni, mert különben a szőr nagyon összecsomósodik, a puli szőréhez kezd hasonlítani és akkor már csak nagy fájdalmak árán lehet kibontani. Miután végeztünk a fésüléssel, akkor ha szükséges, jöhet a fürdetés. A yorkikat kéthetente lehet fürdetni, mivel nem vedlenek, így nincs más mód a bőr tisztán tartására és a szőr védelmére (gyakrabbi fürdetés csak indokolt esetben ajánlott). A fürdetésnél a sampont csak finoman nyomkodjuk bele a kutya szőrébe, ne dörzsöljük, mert akkor összecsomósodik, ezután öblítés, balzsamozás, majd ha végeztünk a fürdetéssel a szőrt folyamatosan fésülgetve  egyenesre szárítsuk ki. Ezekután jöhet a copf elkészítése, fontos, hogy ne legyen a copf túl szorosra fogva. Időnként ki kell tisztítani a füleket is, erre a célra van fültisztítófolyadék, melyből egy kicsit kell önteni a vattapamacsra és ezzel kell kitörölgetni a kutya fülét.A fül felső egyharmadáról rendszeresen le kell nyírni a szőrt (ha nincs lenyírva, a túl sok szőrtöl lekonyulhat a kutya füle), majd ollóval körbe kell vágnia fület, ez adja meg a rendezett összhatást. Néha szükséges a mancsok nyírása is, ilyenkor ollóval ki kell nyírni a talppárnák közötti szőrt, majd a mancsot kell fazonra (kerekre) nyírni.

divider02.gif

Oldalmenü
Naptár